Πώς μπορούν οι γονείς να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των παιδιών τους για το βιβλίο;

  1. Εντοπίστε το είδος των βιβλίων που θα άρεσαν στα παιδιά σας. Ξεκινήστε λαμβάνοντας υπόψη τα ενδιαφέροντα και τα χόμπι τους.

  2. Αφήστε σε διάφορα μέρη του σπιτιού οτιδήποτε διαβάζεται, όπως βιβλία, περιοδικά ή ακόμα και πολύχρωμους καταλόγους.

  3. Παρατηρήστε ό,τι προσελκύει την προσοχή των παιδιών, ακόμα κι αν βλέπουν μόνο τις εικόνες. Στη συνέχεια αξιοποιήστε το ενδιαφέρον τους είτε διαβάζοντας κάτι σχετικό δυνατά είτε φέρνοντας στο σπίτι πληροφορίες για το ίδιο θέμα.

  4. Αφήστε τα παιδιά να σας δουν να διαβάζετε για διασκέδαση στον ελεύθερο χρόνο σας. Το παράδειγμά σας έχει πολύ μεγάλη δύναμη, καθώς τα παιδιά επιδιώκουν να μιμούνται τις συνήθειές σας.

  5. Κάνετε επισκέψεις με τα παιδιά σας σε βιβλιοθήκες. Εξερευνήστε μαζί τον τομέα με τα παιδικά βιβλία. Ζητήστε από τους υπεύθυνους της βιβλιοθήκης να σας προτείνουν βιβλία ή περιοδικά που αρέσουν στα παιδιά.

  6. Συνδέστε την ανάγνωση βιβλίων με κάποιον σκοπό: ως τρόπο συλλογής πληροφοριών για μια απορία των παιδιών, για την οργάνωση μιας οικογενειακής εκδρομής ή για οδηγίες χειροτεχνιών.

  7. Ενθαρρύνετε τα μεγαλύτερα παιδιά να διαβάζουν στα μικρότερα αδέρφια τους. Τα μεγαλύτερα παιδιά πάντα απολαμβάνουν να επιδεικνύουν τις ικανότητές τους και να γίνονται αντικείμενα θαυμασμού γι? αυτές.

  8. Παίξτε παιχνίδια που σχετίζονται με την ανάγνωση. Βρείτε παιχνίδια ορθογραφίας ή επιτραπέζια, που απαιτούν από τους παίκτες την ανάγνωση καρτών, οδηγιών ή άλλων εντολών.

  9. Σε ανύποπτο χρόνο μοιραστείτε με τα παιδιά σας τις εμπειρίες σας από κάτι που διαβάσατε και ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο.

  10. Ορίστε έναν συγκεκριμένο χρόνο για ανάγνωση στην οικογένειά σας, ανεξάρτητο από τις σχολικές εργασίες, όπως λίγα λεπτά πριν τον ύπνο, αμέσως μετά το βραδινό φαγητό ή όποτε άλλοτε το επιτρέπει το οικογενειακό σας πρόγραμμα. Ακόμα και 10 λεπτά ανάγνωσης την ημέρα μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση των ικανοτήτων και των συνηθειών του παιδιού.

  11. Διαβάστε εσείς στο παιδί σας δυνατά, ειδικά αν αυτό αποθαρρύνεται να διαβάσει επειδή νομίζει ότι δεν έχει την ικανότητα. Η ευχαρίστηση που προκαλείται, όταν σας ακούει να διαβάζετε, μπορεί να επαναφέρει τον αρχικό τους ενθουσιασμό για τα βιβλία και την ανάγνωση.

  12. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να σας διαβάζουν δυνατά ένα συναρπαστικό απόσπασμα βιβλίου, ένα ενδιαφέρον άρθρο στην εφημερίδα ή ένα ανέκδοτο. Όταν τα παιδιά διαβάζουν δυνατά, δε νιώθουν ότι πρέπει να προφέρουν όλες τις λέξεις σωστά. Ακόμα και οι καλοί αναγνώστες συχνά κάνουν λάθη στην ανάγνωση.

  13. Σε περιπτώσεις που πρέπει να κάνετε δώρα στα παιδιά, προτιμήστε και βιβλία ή περιοδικά που τα ενδιαφέρουν.

  14. Φτιάξτε έναν ειδικό χώρο, όπου τα παιδιά σας μπορούν να φυλάσσουν τα δικά τους βιβλία.

  15. Μάθετε στα παιδιά σας τους σελιδοδείκτες. Θυμίστε τους ότι δε χρειάζεται να τελειώσουν το βιβλίο με την πρώτη ανάγνωση αλλά ότι μπορούν να σταματήσουν όποτε το θελήσουν και να συνεχίσουν κάποια άλλη στιγμή. Μην προσπαθήσετε να πείσετε ένα παιδί να ολοκληρώσει την ανάγνωση ενός βιβλίου που δεν του αρέσει. Προτείνετέ του να το βάλει στην άκρη και να επιλέξει ένα άλλο.

  16. Οργανώστε με τα παιδιά σας βραδιές γέλιου και διασκέδασης, που να συνδέονται με βιβλία. Πολλά παιδιά και γονείς θεωρούν ότι η ανάγνωση βιβλίων είναι μια «σοβαρή» δραστηριότητα. Ένα βιβλίο με αστεία, μια χιουμοριστική ιστορία ή ένα αστείο κείμενο που διαβάζονται δυνατά, μπορούν να αποκαλύψουν την άλλη πλευρά της ανάγνωσης.

  17. Επεκτείνετε τις θετικές εμπειρίες ανάγνωσης των παιδιών σας. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας ενθουσιάστηκε με την ανάγνωση ενός βιβλίου για τους δεινόσαυρους, φροντίστε να επεκτείνετε τον ενθουσιασμό του με την επίσκεψη σε ένα μουσείο φυσικής ιστορίας.

  18. Προσφέρετε κάποια ειδικά κίνητρα, για να ενθαρρύνετε την ανάγνωση βιβλίων. Επιτρέψτε στο παιδί σας να μείνει λίγο παραπάνω ξύπνιο, προκειμένου να ολοκληρώσει ένα κεφάλαιο, ή υποσχεθείτε του ότι, μόλις τελειώσει ένα βιβλίο, θα το πάτε να δει μια ταινία που βασίζεται σε αυτό.

  19. Περιορίστε την τηλεόραση που βλέπουν τα παιδιά, ώστε να βρεθεί χρόνος για άλλες δραστηριότητες, όπως η ανάγνωση βιβλίων. Ποτέ μη χρησιμοποιείτε την τηλεόραση ως επιβράβευση, επειδή διάβασαν ένα βιβλίο, ή ως τιμωρία, επειδή δεν το διάβασαν.

  20. Η ανάγνωση δεν περιορίζεται μόνο ανάμεσα στα εξώφυλλα ενός βιβλίου. Τι λέτε για καταλόγους, σήματα οδικής κυκλοφορίας, ετικέτες από συσκευασίες φαγητών ή ακόμα και νότες από μια παρτιτούρα; Επωφεληθείτε από τις αμέτρητες ευκαιρίες ανάγνωσης, που προσφέρονται κατά τη διάρκεια της πολυάσχολης οικογενειακής σας ζωής.

Από το άρθρο: "20 Ways for Parents to Encourage Reading":
http://www.education.com/reference/article/Ref_20_Ways_Parents/
Μετάφραση στα ελληνικά: Τάσος Παπαγιαννάκος