Η ικανότητα κάποιου να μιλάει δύο γλώσσες αντί για μία, έχει αναμφισβήτητα, πρακτικά πλεονεκτήματα στην σύγχρονη κοινωνία. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η επιστήμη αποδεικνύει ότι τα πλεονεκτήματα της διγλωσσίας είναι περισσότερο ουσιώδη από την απλή ικανότητα της επικοινωνίας με μία ευρύτερη γκάμα ανθρώπων. Πιο συγκεκριμένα, η επιστήμη αποδεικνύει ότι η διγλωσσία κάνει τους ανθρώπους εξυπνότερους!!! Πώς; Επιδρώντας εις βάθος στις λειτουργίες του εγκεφάλου, ξεκινώντας από την ανάπτυξη γνωστικών ικανοτήτων, ανεξάρτητων από των καθαρά γλωσσικών, και συνεχίζοντας έως την θωράκιση του μυαλού από την εμφάνιση άνοιας σε μεγάλη ηλικία!.

Περισσότερα...

Γράψτε σχόλιο (0 Σχόλια)

Η ταυτόχρονη εκμάθηση δύο γλωσσών διευρύνει τις δυνατότητες του μυαλού!

Γράφει η Catherine De Lange

Αυτό που εμείς οι Ελληνες θεωρούμε ένα είδος «κατάρας» ? το γεγονός ότι ελάχιστοι ανά την υφήλιο μιλούν ελληνικά αναγκάζοντάς μας να υποβαλλόμαστε από μικρά παιδιά στο βάσανο της εκμάθησης ξένων γλωσσών ? ίσως τελικά αποδεικνύεται πραγματική ευλογία.
Μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια ανατρέπουν τις παλαιότερες θεωρίες διαπιστώνοντας ότι οι δίγλωσσοι ? όσοι δηλαδή μαθαίνουν δύο γλώσσες ως μητρικές από τη γέννησή τους ? εμφανίζουν «ενισχυμένες» εγκεφαλικές, γνωσιακές και συμπεριφορικές λειτουργίες. Εκτός του ότι μπορούν ευκολότερα να μαθαίνουν ξένες γλώσσες και να εκτελούν πολλά καθήκοντα ταυτοχρόνως, έχουν ιδιαίτερη ικανότητα στο να μπαίνουν στη θέση του άλλου ενώ δείχνουν σαν να λειτουργούν με «δύο μυαλά», ανάλογα με τη γλώσσα που χρησιμοποιούν. Επιπλέον η διγλωσσία φαίνεται να έχει ρόλο ασπίδας που καθυστερεί την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Περισσότερα...

Γράψτε σχόλιο (0 Σχόλια)

Πώς μπορούν οι γονείς να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των παιδιών τους για το βιβλίο;

  1. Εντοπίστε το είδος των βιβλίων που θα άρεσαν στα παιδιά σας. Ξεκινήστε λαμβάνοντας υπόψη τα ενδιαφέροντα και τα χόμπι τους.

  2. Αφήστε σε διάφορα μέρη του σπιτιού οτιδήποτε διαβάζεται, όπως βιβλία, περιοδικά ή ακόμα και πολύχρωμους καταλόγους.

  3. Παρατηρήστε ό,τι προσελκύει την προσοχή των παιδιών, ακόμα κι αν βλέπουν μόνο τις εικόνες. Στη συνέχεια αξιοποιήστε το ενδιαφέρον τους είτε διαβάζοντας κάτι σχετικό δυνατά είτε φέρνοντας στο σπίτι πληροφορίες για το ίδιο θέμα.

  4. Αφήστε τα παιδιά να σας δουν να διαβάζετε για διασκέδαση στον ελεύθερο χρόνο σας. Το παράδειγμά σας έχει πολύ μεγάλη δύναμη, καθώς τα παιδιά επιδιώκουν να μιμούνται τις συνήθειές σας.

    Περισσότερα...

    Γράψτε σχόλιο (0 Σχόλια)