Οι δύο πόλεις Ουλμ και Νέο Ουλμ είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και χωρίζονται από τον Δούναβη: η παλιά πρώην Ελεύθερη Αυτοκρατορική πόλη του Ουλμ στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και η νεότερη πόλη του Νέου Ουλμ στη Βαυαρία. Ο επισκέπτης των δύο πόλεων μπορεί να απολαύσει αρκετά αξιοθέατα: την ιστορική συνοικία των ψαράδων στο Ουλμ, τον παγκοσμίου φήμης γοτθικό ναό με το ψηλότερο καμπαναριό στον κόσμο, τα παλιά σοκάκια και τις πλατείες αλλά και τη μοναδική θέα στον Δούναβη, τα όμορφα πάρκα και τους κήπους του Νέου Ουλμ. Οι δυο πόλεις μαζί σχηματίζουν ένα μεγάλο πολιτιστικό κέντρο με πολλά μουσεία, όπως το Μουσείο του Ψωμιού ή το Μουσείο του Ουλμ, με συλλογές σημαντικών αριστουργημάτων από τη μεσαιωνική εποχή.

Η ιστορική πορεία του Ουλμ μέσα στον χρόνο είναι αρκετά ενδιαφέρουσα:

5000 π.Χ.

Ο παλαιότερος συνοικισμός στην περιοχή του Ουλμ κατά την πρώιμη Νεολιθική περίοδο.

854

Ο βασιλιάς Λουδοβίκος ο Γερμανικός σφραγίζει ένα έγγραφο στην «Hulma», δημιουργώντας την πρώτη επίσημη αναφορά στο όνομα της πόλης στις 22 Ιουλίου 854.

1184

Το Ουλμ αναγνωρίζεται ως Ελεύθερη Αυτοκρατορική Πόλη από την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.


  

1377

Αρχίζει να κατασκευάζεται ο μητροπολιτικός ναός του Ουλμ στις 30 Ιουνίου 1377.

1397

Ενεργοποιείται το Σύνταγμα του Ουλμ, ο «Μεγάλος Αστικός Όρκος», για την κατανομή της εξουσίας ανάμεσα στις Συντεχνίες και στους Πατρίκιους. Ο Δήμαρχος του Ουλμ ακόμα και σήμερα ορκίζεται ενώπιον των πολιτών κάθε χρόνο τη «Δευτέρα του Όρκου» (Schw?rmontag).

1500

Το Ουλμ αποτελεί ένα επιτυχημένο εμπορικό σταυροδρόμι. Υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση σε όλη την Ευρώπη για το κοτλέ ύφασμα του Ουλμ. Την ίδια στιγμή, η πόλη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά κέντρα της νότιας Γερμανίας.

1530

Με μεγάλη πλειοψηφία, οι πολίτες του Ουλμ αποφασίζουν να ασπαστούν τον Προτεσταντισμό.

1712

Από το 1712, χιλιάδες μετανάστες Σουηβοί του Δούναβη χρησιμοποιούν τον ποταμό για να φτάσουν και να κατοικήσουν σε άλλες γεωγραφικές θέσεις, όπως στην Ουγγαρία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

1770

Η πόλη κηρύσσει χρεοκοπία εξαιτίας των ασθενειών που χτύπησαν την πόλη και των συνεχών πολέμων από πολλούς και διάφορους πολιορκητές.

1805

Γίνεται η μάχη του Έλχινγκεν στις 14 Οκτωβρίου του 1805, που οδήγησε στην παράδοση του Ουλμ από τους Αυστριακούς στον νικητή Ναπολέοντα.

1810

Το Ουλμ γίνεται μέρος της Βυρτεμβέργης. Οι περιοχές που βρίσκονται στη δεξιά πλευρά του Δούναβη, παραμένουν στη Βαυαρία και γρήγορα αναπτύσσεται η πόλη του Νέου Ουλμ.

1811

Πραγματοποιείται η αποτυχημένη απόπειρα πτήσης από τον Άλμπρεχτ Λούντβιγκ Μπέρμπλινγκερ, τον «Ράφτη του Ουλμ», στο πλαίσιο της επίσκεψης του Βασιλιά της Βυρτεμβέργης.

1842

Αρχίζει η κατασκευή των ομοσπονδιακών οχυρώσεων του Ουλμ και του Νέου Ουλμ (ολοκληρώθηκαν το 1859), ως άμυνα εναντίον της Γαλλίας. Στην πραγματικότητα, ποτέ δε χρειάστηκαν για την υπεράσπιση της πόλης.

1879

Γεννιέται η ιδιοφυία του αιώνα στο Ουλμ, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν.

1890

Ολοκλήρωση του καμπαναριού του M?nster, που ακόμα και σήμερα είναι το ψηλότερο στον κόσμο.

1944

Περισσότερο από το 80% της πόλης καταστρέφεται κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών από τους Συμμάχους, στις 17 Δεκεμβρίου 1944. Ευτυχώς, το M?nster μένει αλώβητο.

1955

Ιδρύεται το θρυλικό Κολλέγιο Σχεδίου του Ουλμ (Hochschule f?r Gestaltung).

1980

Το Ουλμ έχει πάνω από 100.000 κατοίκους και αποτελεί πια μια μεγάλη πόλη. Έξι χρόνια αργότερα δημιουργείται το πρώτο επιστημονικό πάρκο της Γερμανίας.