Την Κυριακή 26 Μαρτίου 2017, στις 14:00, στην αίθουσα του Ulrich-von-Ensingen-Gemeinschaftschule πραγματοποιήθηκε η γιορτή του Τ.Ε.Γ. Ουλμ για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων του ελληνικού σχολείου παρουσίασαν την εκδήλωση με τίτλο: "Ελευθερία ή Θάνατος", φωτίζοντας ιστορικές στιγμές από την εποχή της Τουρκοκρατίας και την περίοδο της ελληνικής επανάστασης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με έναν σύντομο χαιρετισμό από την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων κ. Ράνια Γιαννοπούλου. Στη συνέχεια, ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός του Τ.Ε.Γ. Ουλμ κ. Τάσος Παπαγιαννάκος αναφέρθηκε σε γεγονότα που σημάδεψαν την ελληνική επανάσταση και οδήγησαν την πατρίδα μας στην ελευθερία ενώ έκανε ειδική αναφορά στον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι γυναίκες την περίοδο του ξεσηκωμού.

Η γιορτή ξεκίνησε με ένα σκετς που παρουσιάστηκε από μαθητές του Γυμνασίου, ζωντανεύοντας τον μύθο για "το κυπαρίσσι του Μυστρά", το οποίο ξαναγεννήθηκε μαζί με την Ελλάδα. Μαθητές της Α' και Β' τάξης απήγγειλαν με ενθουσιασμό ποιήματα, ενσαρκώνοντας τους μεγάλους μας ήρωες και μιλώντας για τα ηρωικά τους κατορθώματα. Οι μαθήτριες του Γυμνασίου παρουσίασαν ένα δρώμενο με το οποίο έριξαν φως στη μάχη του Διρού, όπου οι γενναίες Μανιάτισσες έδιωξαν με δρεπάνια και πέτρες τους στρατιώτες του Ιμπραήμ από τη Μάνη. Η γιορτή συνεχίστηκε με τις μαθήτριες της Α' και Β' τάξης, που αναπαρέστησαν τον Χορό του Ζαλόγγου, και ολοκληρώθηκε με το θεατρικό "Γενίτσαροι" που παρουσιάστηκε από τους/τις μαθητές/μαθήτριες των τάξεων Γ', Δ', Ε' και ΣΤ' και αφορούσε τη δραματική συνάντηση ενός γενίτσαρου με την πραγματική του ελληνική οικογένεια. Το θερμό χειροκρότημα που κέρδισαν οι ηθοποιοί μας ήταν η μεγαλύτερη επιβράβευση για τις, ομολογουμένως, αξιόλογες ερμηνείες των ρόλων τους.

Η χορωδία των μαθητών/τριών του Τ.Ε.Γ. τραγούδησε τον "Τσάμικο" του Μ. Χατζιδάκι, τα τραγούδια "Όλη η δόξα όλη η χάρη", "Στης Μάνης μας τ' απάτητα βουνά", τον "Χορό του Ζαλόγγου", τα "Κλεφτόπουλα" και το "Να 'τανε το 21" ενώ έψαλε τον εθνικό μας ύμνο στο τέλος της γιορτής. Η μουσικός κ. Πάττυ Κοντογιάννη συνόδευσε τη χορωδία στο πιάνο.

Για άλλη μια χρονιά τα Ελληνόπουλα του Ουλμ μάς γέμισαν υπερηφάνεια και τόνωσαν το πατριωτικό μας συναίσθημα. Οι γονείς, οι συγγενείς και οι φίλοι των μαθητών/τριών μας, που κατέκλυσαν την αίθουσα, θαύμασαν και ενθάρρυναν τα παιδιά με χειροκροτήματα και επευφημίες. Στο τέλος της εκδήλωσης οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν γλυκά και άλλα εδέσματα που ευγενώς προσέφεραν οι γονείς του Συλλόγου Γονέων. 

  

* Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Armin Quadflieg για τη φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης.