Με αφορμή τη λήξη του σχολικού έτους οι μαθητές και οι μαθήτριες του Τ.Ε.Γ. Ulm αποφάσισαν να φτιάξουν τη δική τους εφημερίδα. Οι προετοιμασίες ξεκίνησαν στις αρχές Ιουνίου, όταν και έγιναν οι πρώτες συζητήσεις κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Αποφασίστηκε το κεντρικό θέμα της εφημερίδας να είναι οι καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα, μιας και πλησίαζε η λήξη του σχολικού έτους και πολλές οικογένειες μαθητών/τριών θα επισκέπτονταν την πατρίδα? και η χαρά τους ήταν πολύ μεγάλη!

Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές/τριες του τμήματος αρχαρίων, που μόλις έμαθαν να γράφουν και να διαβάζουν ελληνικά, θα ζωγράφιζαν το αγαπημένο τους μέρος που επισκέπτονται στην Ελλάδα και θα έγραφαν το όνομά του. Τα αμέσως μεγαλύτερα παιδιά θα έγραφαν από ένα άρθρο, στο οποίο θα εξηγούσαν για ποιους λόγους αγαπούν την Ελλάδα. Οι πιο μεγάλοι/ες μαθητές/τριες του Τ.Ε.Γ. θα έγραφαν από ένα άρθρο με πληροφορίες είτε για την ιδιαίτερη πατρίδα τους είτε για ένα μέρος στην Ελλάδα που αγαπούν πολύ.

Ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος. Μέσα από τη διαδικασία για τη δημιουργία της εφημερίδας όλα τα παιδιά ήρθαν πιο κοντά στην Ελλάδα, εξέφρασαν τα συναισθήματά τους και γνώρισαν καλύτερα τους τόπους καταγωγής τους, καθώς αναζήτησαν πληροφορίες σε βιβλία, στο διαδίκτυο και ρωτώντας τους γονείς τους ή τον παππού και τη γιαγιά.

Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι η εφημερίδα «Χαμόγελα στο Ουλμ», η οποία κυκλοφόρησε τη Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014 και μοιράστηκε σε όλες τις ελληνικές οικογένειες, που τα παιδιά τους παρακολουθούν τα μαθήματα στο Τ.Ε.Γ. Ulm. Ίσως είναι η μοναδική ελληνική εφημερίδα που κυκλοφορεί στο Ουλμ της Γερμανίας και όλα τα παιδιά ένιωσαν μεγάλη περηφάνια που ήταν μέλη της ομάδας σύνταξης. Όλοι συμφώνησαν η έκδοση της εφημερίδας να επαναληφθεί και κατά το επόμενο σχολικό έτος με περισσότερα φύλλα. Αν θέλετε να τη διαβάσετε μπορείτε να πατήσετε εδώ ή να την αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας πατώντας στο παρακάτω συνημμένο.

Συνημμένα:
Access this URL (http://ulm.europe.sch.gr/images/files/download/Zeitung.pdf)Χαμόγελα στο Ουλμ[Η εφημερίδα του Τ.Ε.Γ. Ουλμ]0 kB